Het Parijs van Isis, een verborgen geschiedenis
Auteur: Karin Haanappel
Uitgeverij: Haanappel Publishers
ISBN: 978 90 82301 915 
Prijs: € 33,33
hardcover, full color
met een nawoord van dr. Annine van der Meer (historicus, theoloog en symbooldeskundige)

Parijs zou haar naam te danken hebben aan de Egyptische godin Isis. Maar wat doet Isis in de Franse hoofdstad en waarom weten wij niet meer dat Parijs naar haar vernoemd is?

Kunsthistorica Karin Haanappel is op zoek gegaan naar de verborgen geschiedenis van Parijs en ontdekte de sporen van Isis. Uitgangspunt was een oude kaart waarop een tempel van Isis staat aangegeven, precies op de plek waar nu de Saint Sulpice staat.

In de klassieke oudheid was de Isisreligie enorm populair en wijdverspreid over de mediterrane wereld. Vanuit Egypte had Isis haar weg ook buiten de oevers van de Nijl gevonden. Haar tempels behoorden in de Romeinse tijd zelfs tot de opera publica. Elke nederzetting diende een heiligdom ter ere van Una, quae es omnia, Dea Isis te hebben, wat ertoe leidde dat de Isisreligie zich al snel over de gehele Romeinse wereld verspreidde en ook op de plek terechtkwam die wij nu als Parijs kennen. Aan het eind van de vierde eeuw is hier verandering ingekomen. Het christendom werd tot staatsgodsdienst verheven en ‘het verhaal van de overwinnaar’ bepaalde voortaan het narratief. Wat niet paste, werd geëlimineerd, gedemoniseerd of ontkracht. Door middel van herhaling werd de heersende visie bevestigd en bestendigd en ontstond een nieuwe, gecreëerde waarheid. Elke herinnering aan Isis moest vernietigd worden zodat nooit zichtbaar zal zijn hoe schatplichtig het christendom aan de Isisreligie is.

Karin Haanappel laat met astronomische gegevens, haar historische kennis van egalitaire culturen en veel bronnenonderzoek de sluiers over Isis verdwijnen. In haar boek neemt zij de lezer niet alleen mee op ontdekkingstocht door Parijs, maar reist ook naar het oude Khemet (Egypte) om de wortels van de Isisreligie bloot te leggen. Niets is wat het lijkt. Le temps remettra tout en place.

Het boek is een heruitgave (geen herdruk) van Het Parijs van Isis uit 2010 en bevat heel veel nieuwe informatie, in woord en beeld. De heruitgave wordt verwacht rond Midwinter 2023. Je kunt een pre-order doen bij ons en krijgt dan exclusieve toegang tot de pre-order webinars in de online leeromgeving van de Kunstgeschiedenis Academie tot de verschijning van het boek.

De prijs van het boek is € 33,33. Binnen Nederland en België verzenden we gratis. Voor overige landen komen er extra verzendkosten bij. 

Meer informatie over het boek: www.parijsvanisis.nl

Voor vragen of opmerkingen, neem contact op met team@karinhaanappel.nl

Wil je geen pre-order doen maar wel een mailtje ontvangen als het boek leverbaar is?
Vul dan hieronder je gegevens in.

Interesse in het boek Het Parijs van Isis van Karin Haanappel (nieuwe uitgave 2023)

Wil je van ons een mail ontvangen zodra de nieuwe uitgave van mijn boek 'Het Parijs van Isis, een verborgen geschiedenis' leverbaar is (en heb je geen pre-order gedaan)? Laat dan vrijblijvend je gevens hieronder achter zodat we je een mail kunnen sturen. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar team@karinhaanappel.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod en de #kunstmaaktgelukkig wereld van Kunsthistorica Karin Haanappel? Abonneer je dan kosteloos op haar nieuwsbrief door op de foto te klikken onderaan deze pagina. Regelmatig vertelt zij over haar fascinerende werk als kunsthistorisch onderzoeker, schrijver en spreker.