Parijs zou haar naam te danken hebben aan de Egyptische godin Isis. Maar wat doet deze godin in Frankrijk en waarom weten wij niet meer dat zij zo belangrijk was, dat zelfs Parijs naar haar vernoemd is?

Kunsthistorica Karin Haanappel is samen met haar broer, fotograaf Bernd Haanappel, op zoek gegaan naar de sporen van Isis in Parijs. Uitgangspunt is een 18e eeuwse kaart waarop duidelijk een tempel van Isis staat aangegeven, exact op de oude nulmeridiaan, daar waar tegenwoordig de Saint Sulpice staat. Is deze kerk wellicht een Saint-sur-Isis? De kerk zelf wil er niets van weten. De stad Parijs zwijgt ook als het graf. Maar Lodewijk XIV en Napoleon I wisten beter. Isis, de grote moedergodin uit Egypte, zou de ‘Sterre van de Zee’ (Sirius – ster van Isis) hebben gevolgd naar een eiland midden in de Seine. Op dit eiland, het huidige Île de la Cité, zou ook een Isis tempel zijn gebouwd. Exact op de plek waar nu de Notre Dame staat. Napoleon I omarmde dit verhaal, maar wilde meer. Hij liet het stadswapen van Parijs aanpassen en vulde de historische as, die het Egypte langs de Seine verbeeldt, verder aan. Ook kwam hij erachter dat een zwart beeld van Isis heel lang had gediend als beeltenis van Maria in de kerk van Saint-Germain-des-Prés totdat het in de 16e eeuw werd verwoest. De herinnering aan de godin met de 10.000 namen, ‘Una, quae es omnia, Dea Isis’, moest verdwijnen. Immers, toen de Romeinen in de 4e eeuw het christendom als staatsgodsdienst instelden, was de Isis-religie in het gehele Romeinse Rijk wijd verspreid en immens populair. Het christendom heeft veel aspecten van de Isis-religie overgenomen. Zo is de godin Isis symbolisch opgegaan in Maria, zowel in de Moeder Gods als Maria Magdalena en de Zwarte Madonna. ‘Mais le temps remettra tout en place…’

‘Het Parijs van Isis’ vertelt de verborgen geschiedenis van de stad Parijs. Aan de hand van astronomische gegevens, kennis van oude, egalitaire culturen en veel bronnenonderzoek laat Karin Haanappel de sluiers over de godin Isis verdwijnen. In haar boek neemt zij de lezer mee op ontdekkingstocht door Parijs en onthult de sporen van de Grote Moeder. Niets is wat het lijkt.

Het Parijs van Isis, een verborgen geschiedenis
Uitgeverij Haanappel Publishers
Auteur Karin Haanappel
Fotograaf Bernd Haanappel
ISBN: 978 90 82301 915 (hardcover) € 22,50
met een nawoord van dr. Annine van der Meer (historicus, theoloog en symbooldeskundige)

NB. het boek is nog niet leverbaar, maar je kunt het al wel bestellen! We verzenden gratis binnen Nederland en België. Voor overige landen komen er extra verzendkosten bij.
Meer informatie over het boek: www.parijsvanisis.nl

voor vragen of opmerkingen, neem contact op met teamkarinhaanappel@gmail.com