Marie Bashkirtseff (1858-1884)

Waarom zou ik liegen en me anders voordoen dan ik ben? Ja, het valt niet te ontkennen: ik koester de wens, zo niet de hoop, voort te bestaan op deze aarde, door welk middel dan ook. Als ik niet jong sterf, hoop ik voort te bestaan als een groot kunstenares, maar als ik jong sterf, wil ik mijn dagboek, dat alleen maar interessant kan zijn, in de openbaarheid brengen. […] Dat is hoogst interessant als ‘document humain’. Vraag maar aan de heer Zola en zelfs aan de heer De Goncourt, en zelfs aan Maupassant

Marie Bashkirtseff is vooral bekend vanwege haar dagboek waar bovenstaande tekst uit afkomstig is. Haar verhalen geven een goed beeld hoe het is voor vrouwen met ambitie in een tijd dat zij de koningin van het privé domein moesten zijn. Ze neemt ons mee vanuit Rusland naar Europa en vooral in Parijs kijken we door haar ogen mee naar de mondaine kunstwereld en ervaren we de onmogelijkheden waar Marie tegenaan liep. Vastbesloten om beroemd te worden als kunstenares creëert zij meesterlijke werken, waaronder het beeld Douleur de Nausicaa vlak na de dood van haar vader in 1883. Een jaar later sterft zij ook aan tuberculose.
Het bronzen origineel bevindt zich in Musée d’Orsay in Parijs.

De replica van Douleur de Nausicaa (1883) is 37 cm en gemaakt van bronskleurig resin (kunsthars). Verkoopprijs € 99,95 

Deze prijs is inclusief verzenden in Nederland en België. Voor overige landen komen er extra verzendkosten bij.

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod en de #kunstmaaktgelukkig wereld van Kunsthistorica Karin Haanappel? Abonneer je dan kosteloos op haar nieuwsbrief door op de foto te klikken onderaan deze pagina. Regelmatig vertelt zij over haar fascinerende werk als kunsthistorisch onderzoeker, schrijver en docent. 

Neem alvast een kijkje op de #kunstmaaktgelukkig website met informatie over kunstreizen, podcasts en tentoonstellingen.
www.kunstmaaktgelukkig.nl