Edgar Degas (1834-1917)

Als oudste zoon van een welgestelde familie kon de cynische, snobistische eenling zijn leven wijden aan de kunst. Bovendien bleef hij vrijgezel, want Er is liefde en er is werk, en we hebben maar één hart. In zijn vroege werk is zijn classicistische opleiding te herkennen, en met name de strenge lijnvoering van de door hem zo bewonderde Ingres. Hoewel hij zich nadrukkelijk onafhankelijk realist noemde, was hij sterk verbonden met de impressionistische revolutie. De door hem ontwikkelde thema’s en technieken vormde de synthese tussen de traditionele en moderne schilderkunst.

Een van zijn favoriete thema’s zijn balletmeisjes. Diverse keren heeft hij hen geschilderd en getekend. Omdat Degas’ gezichtsvermogen na zijn vijftigste snel terugliep, moest hij in toenemende mate op zijn tastzin vertrouwen. De beeldhouwkunst bleek een uitkomst. Hoewel hij in deze laatste periode van zijn leven zijn werk aan vrijwel niemand liet zien, besloot hij toch, na twee jaar aan Het Danseresje te hebben gewerkt, het werk in te zenden voor de tentoonstelling van impressionisten in Parijs.

De replica van het Veertienjarige danseresje (1881) is 11 cm wordt geleverd in een fraai doosje. Verkoopprijs € 29,95.

Deze prijs is inclusief verzenden in Nederland en België. Voor overige landen komen er extra verzendkosten bij.

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod en de #kunstmaaktgelukkig wereld van Kunsthistorica Karin Haanappel? Abonneer je dan kosteloos op haar nieuwsbrief door op de foto te klikken onderaan deze pagina. Regelmatig vertelt zij over haar fascinerende werk als kunsthistorisch onderzoeker, schrijver en docent. 

Neem alvast een kijkje op de #kunstmaaktgelukkig website met informatie over kunstreizen, podcasts en tentoonstellingen.
www.kunstmaaktgelukkig.nl