Wat is Venuskunst?

Venuskunst is sacrale voorchristelijke vrouwelijke kunst die te maken heeft met leven, dood en wedergeboorte. De term berust op een misverstand, zoals vaker voorkomt in de kunstgeschiedenis. In het midden van de 18e eeuw was de gedachte ontstaan dat de klassieke oudheid als bakermat van onze westerse beschaving zou kunnen dienen. Op grote schaal werden archeologische opgravingen gedaan om deze gedachte te ondersteunen. In 1864 werd in de Dordogne een klein beeldjevan amper 8 cm ontdekt. Tegenwoordig bevindt dit beeldje zich tegenwoordig in Musée de l’Homme in Parijs. Het betreft een jong meisje uit ivoor gesneden, zonder hoofd en armen, maar met een heel duidelijke poort des levens. Zij kreeg de naam Vénus impudique (de onzedige Venus), omdat zij volgens de 19e eeuse visie schaamteloos haar naaktheid toonde. Uiteraard is het belangrijk om dit in de context van de 19e eeuw te zien, waarbij vrouwelijk naakt in de beeldende kunsten alleen was toegestaan als het een verheven onderwerp betrof, bijvoorbeeld La naissance de Vénus.

Op de website www.venuskunst.nl (website is in aanbouw) zal dieper ingegaan worden op het fenomeen Venuskunst. Ook zullen prachtige voorbeelden van Venuskunst getoond worden uit de oude en nieuwe steentijd. Wij hebben een fraaie selectie museumreplica’s: de Venus van Willendorf, de Venus van Lespuque en de Venus van Brassempouy.

De prijzen zijn inclusief verzenden in Nederland en België. Voor overige landen komen er extra verzendkosten bij.

Eind negentiende eeuw werden enkele prehistorische beelden ontdekt in een grot bij Brassempouy, een klein dorp gelegen in het departement Landes in het zuidwesten van Frankrijk. Een van de meest bekende beelden die ontdekt zijn, is de Venus van Brassempouy, een vrouwenhoofdje uitgewerkt in mammoetivoor van slechts 4 cm. Hoewel de plek waar zij gevonden tegenwoordig La Maison de la Dame de Brassempouy kent, is het originele beeldje overgebracht naar Musée d’Archélogie nationale in Saint-Germain-en-Laye.

Haanappel Publishers heeft sinds de zomer van 2017 een schitterende museumreplica van de Venus van Brassempouy in de collectie. Inclusief de zwarte sokkel is het beeldje 12 cm (het hoofdje is op ware grootte van het origineel). Deze replica is gemaakt van resin (kunsthars) en in de kleur van het origineel gepatineerd. Je kunt deze bestellen door op de knop hieronder te klikken. Het beeldje kost €30,50.

In 1908 is bij het plaatsje Willendorf, aan de Donau rivier in Oostenrijk, een klein beeldje van 11 cm gevonden. Het is gemaakt van kalksteen, beschilderd met rode oker en dateert uit ca. 27.500 BC. Tegenwoordig bevindt het beeldje zich in het Naturhistorisches Museum in Wenen. Klik hier om het verhaal van het beeldje door Google in beeld gebracht te zien.

Haanappel Publishers heeft een schitterende museumreplica van de Venus van Willendorf in de collectie. Het beeldje kan van de zwarte sokkel worden gehaald waardoor je het in de hand kunt houden en precies voelt waar zij voor bedoeld is. Het beeldje is op ware grootte van het origineel. Deze replica is gemaakt van resin (kunsthars) en in de kleur van het origineel gepatineerd. Je kunt deze bestellen door op de knop hieronder te klikken. Het beeldje kost €32,50.

De Venus van Lespugue is een van de meest bekende voorbeelden van Venuskunst uit het paleolithicum. Zij wordt gedateerd op ca. 23.000 v. Chr. en is in 1922 gevonden door René de Saint-Périer (1877-1950) in de grot van Rideaux bij Lespugue (Haute-Garonne).

Lees het blog van Karin Haanappel over de Venus van Lespugue.

Haanappel Publishers heeft een schitterende museumreplica van de Venus van Lespugue in de collectie. Het beeldje is 17 cm en gemaakt van resin (kunsthars). Je kunt deze bestellen door op de knop hieronder te klikken. Het beeldje kost €39,50

Venus Deal

Venus van Brassempouy, 12 cm hoog inclusief sokkel + Venus van Willendorf, 10 cm hoog + Venus van Lespugue, 17 cm hoog
van €102,50 voor €88,88 (inclusief verzenden binnen Nederland of België).

 

Meld je kosteloos aan voor de nieuwsbrief van Kunsthistorica Karin Haanappel door op onderstaande foto te klikken.