Een belangrijke missie van Haanappel Publishers is een egalitaire kunstgeschiedenis uit te dragen. Een kunstgeschiedenis waar mannelijke kunstenaars op gelijkwaardige voet staan met vrouwelijke kunstenaars. Een kunstgeschiedenis die start met de vroegste kunstuitingen van de moderne mens in prehistorische tijden toen er nog balans was. Zolang wij deze kennis niet hebben, kan deze ook niet tot voorbeeld dienen. Met als gevolg dat we een gekleurd geschiedenisbeeld voorgeschoteld krijgen. Het is de hoogste tijd om het verleden in het juiste perspectief te beschouwen zodat we naar een toekomst in balans kunnen groeien!

Eigenlijk is er geen kunst. Er zijn alleen kunstenaars: mannen én vrouwen.

Deze woorden sprak kunsthistoricus Ernst Gombrich (1909-2001) al in zijn boek The Story of Art in 1950. Toch is kunstgeschiedenis vandaag de dag nog hoofdzakelijk het verhaal van de grote meesters: witte, westerse mannen. In haar boek Herstory of Art (dat in 2018 opnieuw door ons wordt uitgegeven) heeft Karin Haanappel dit hiaat geprobeerd aan te vullen. Met de lancering van de nieuwe, volledig herziene en aangevulde druk zal ook de Herstory School openen met een online leeromgeving die aansluit op het boek!

Om niet alleen vrouwelijke kunstenaars voor het voetlicht te plaatsen, maar daadwerkelijk een egalitaire kunstgeschiedenis uit te dragen, hebben wij de Kunstgeschiedenis Academie opgericht! Een online leeromgeving waar je, waar ook ter wereld, vanaf je eigen computer, tablet of telefoon fascinerende colleges en masterclasses kunt volgen. Wil je weten of dit ook iets voor jou is? Volg dan eerst een gratis online introductie Maak Kennis Met Kunstgeschiedenis. De introducties worden een paar keer per jaar gegeven, aanmelden kan via: www.maakkennismetkunstgeschiedenis.nl

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief
dit veld niet invullen s.v.p.

Pin It on Pinterest

Share This